Piazza del Popolo

Piazza del Popolo is het plein van het volk, dit was vroeger de plek om de bezoekers en pelgrims welkom te heten. Tussen 1811 en 1822 werd dit plein ontworpen voor Giuseppe Valadier, in neoklassieke stijl. Je vindt hier twee grote kerken, een stadspoort, fonteinen en een Egyptische Obelisk.

Het bijzondere aan dit plein zijn de twee identieke kerken, Santa Maria in Montesanto en Santa Maria dei Miracoli. Deze kerken zijn gebouwd voor kardinaal Alessandro Farnese, om hem te danken dat hij Rome bevrijd had van de pausen.

In het midden van het plein vind je de Romeinse stadspoort Porta del Popolo, die gebouwd is in 1655 door papa Alexander VII. Deze stadspoort was de toegangspoort tot Rome voor pelgrims en bezoekers uit het noorden.

Aan de ene kant van het plein vind je de Egyptische Obelisk, die ooit in Heliopolis gestaan heeft. Deze is naar Rome gebracht door keizer Augustus en stond eerst bij de Circus Maximus. In 1589 werd hij door paus Sixtus V verplaatst naar het midden van Piazza del Popolo.

Op het plein vind je ook twee fonteinen, de Fontana del Nettuno uit 1822 en de Fontana della Dea di Roma. De Fontana del Nettuno is gemaakt door Giuseppe Valadier en staat aan de zuidkant van het plein. De Fontana della Dea di Roma is gemaakt door Giacomo della Porta en staat aan de noordkant van het plein.

Een bezoek aan Piazza del Popolo is zeker de moeite waard! Je neemt hier een kijkje op een belangrijk plein uit de Romeinse tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *